Ugrás a tartalomra

Napról napra szépül a városközpont

uszt

A „Jászfényszaru városközpontjának értékmegőrző megújítása” című, ÉAOP-5.1.1/D-09-2f-2011-0003 azonosító számú projekt keretén belül újjászületik a városközpont. A 2012 februárjában indult projekt részeként megújul a Polgármesteri Hivatal, a Cserháti Diszkont, a Régi Kaszinó, a Rimóczi-kastély, a Templom udvara és a Városgondnokság (Gamesz), illetve egy új Üzletház épül. A több, mint 700 millió Ft-os beruházásra körülbelül 470 millió Ft uniós támogatást nyert az Önkormányzat, a fennmaradó részt  saját erőből valósítja meg. A kivitelezési munkálatok jelenleg is folynak a főtéren. 

Polgármesteri Hivatal esetében a hosszan tartó téli időjárás miatt a kivitelező később tudta folytatni a munkálatokat, azonban behozta ezt a lemaradást. A Hivatal jelenlegi készültségi szintje körülbelül 65%-nál tart. Az épület szerkezet megerősítési munkálatai már befejeződtek, az új válaszfalak elkészültek. A külső nyílászárók elhelyezésre kerültek. A tetőszerkezet felújítása nagy részben elkészült.  A módosult kiviteli terveket követően, Sisa Béla műemléki felügyelőt, a Szolnoki Járási Hivatal Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal munkatársát a város vezetése felkérte, hogy kísérje figyelemmel a kivitelezési munkálatokat az örökségvédelmi szabályok alapján. Ennek a célja, hogy műemlék jellegét megőrizze az épület. A Hivatal belső tereinek megfelelő kialakítását belső építész segíti. Az épületben Kormányablak kerül kialakításra. A Kormányablakban az okmányirodai, gyámügyi és szociális ügyi feladatot látják majd el a kormánytisztviselők. 

Június elején az Üzletház körülbelül 90%-os készültségi szintnél tart. A gépészeti és villanyszerelési alapszerelések befejeződtek, a festés és a szerelvényezés van hátra. A külső homlokzaton látványos díszítőelemek kerültek elhelyezésre. A parkolók építése megkezdődött. 

Cserháti Diszkont épület kivitelezési munkái elkészültek, a bolt februártól újra üzemel, melyben új üzlethelyiségek is kerültek kialakításra. Az udvarban nyilvános parkoló lett létrehozva.

Városgondnokság (GAMESZ) július végére teljesen elkészül. A régi és új épület összekötésre került. Jelenleg belső munkálatok zajlanak: festés, gépészeti és villanyszerelési szerelvényezés.

Kaszinó kivitelezési munkálatai még tartanak, jelenleg a bontási és szerkezetépítési munkálatok zajlanak. Az új épületrész szerkezete elkészült, a régi épületrész belső felújítási munkái zajlanak. Az épületben kialakításra kerül egy új konferenciaterem és a régi vendégtér is megújul. 

Főtér zöldterületi rendezése, a parkosítás szintén folyamatban van. A templom körüli park munkálatai körülbelül 80%-os készültségi szinten tartanak. A szökőkút felújítása befejeződött, a növénytelepítés megtörtént. A Rimóczi kastély udvara folyamatosan szépül, ahol már a Zenepavilon is elkészült.

A főtér ez év augusztusában kerül átadásra, méltóképpen megünnepelve Jászfényszaru várossá avatásának 20. évfordulóját.

Mészáros Anita
Török Tamás

erfa